Düğün planlaması nasıl yapılmalıdır?

Düğün planlaması nasıl yapılmalıdır?

Düğün planlaması nasıl yapılmalıdır?
 
Çiftler birbirlerini onayladıktan sonra artık düğün hazırlıklarına başlamanın vakti gelmiş demektir. Düğün hazırlığı aşamalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
 
 

  • Düğün bütçesi: Düğün hazırlığı listesi yapmak için hiç de erken bir zaman değil. Her iki tarafın da aile fertleri ile toplanıp maddi konuları konuşmak için tam vaktidir çünkü ertelenmemesi gereken çok mühim bir konudur.
  • Düğün mekanını bulmak: Bu maddede gelin ve damat tarafının gelecek davetli sayısına dikkat ederek seçim yapmaları, misafirler ve kendileri açısından oldukça önemlidir.
  • Gelinlik seçimi: Şimdilerde gelinlik satın almak kiralamaktan daha mantıklı ve cebinize daha fazla kazanç sağlamaktadır. Bu sebeple hem şık ve göz alıcı bir gelinlik olmalı hem de sade olmalıdır. Unutmayın düğün sizin, en şık siz olmalısınız.
  • Fotoğrafçı: Kendinizi profesyonel ellere emanet etmelisiniz. Farklı çekim türlerinde sizi memnun edecek düğün fotoğrafçılarıyla anlaşıp fiyat alıp uzlaşarak bu maddeyi aradan çıkartıp rahat bir nefes alabilirsiniz.
 
 
Düğün tarihi almayı unutma!
 
Düğün tarihine karar ver çünkü istediğin tarihte istediğin bölge içerisinde yer bulamayabilirsin. Yaz mevsiminde yapacağın düğünde yer sorunuyla daha fazla karşılaşabilirsin. Kış mevsiminde ise yer açısından sorun pek de yoktur ancak fiyatlandırma politikaları yaz mevsimindekine yakın olacaktır. Çünkü kış mevsiminde düğün yapmak çok da fazla tercih edilen bir durum değildir. Bu sebeple düğün salonu sahipleri, kendi zararlarını kapatabilmek amacıyla bu politika ile yol izlerler.
 
Hazırlık aşamaları nelerden oluşur?
 
  • Düğün için mekân belirlenmesi
  • Düğüne gelecek olan davetli listesinin çıkarılıp bu sayıya göre davetiye oluşturulması
  • Fotoğraf seçimi
  • Balayı için gideceğiniz bölge ve yer seçimi, planı
  • Sizler için özel olacak gelinlik ve damatlık takımı seçimi
  • Nikah şekeri ve hediye (tercihen alınabilir)
  • Güzel bir görsel şölen hazırlamak istiyorsanız eğer hızlandırılmış dans kursuna gidilebilir
  • Takı ve düğün pastası seçimi
  • Son olarak gelin saçı ve makyajıyla birlikte gelin arabası hazırlığı ile hazırlıklarımız son buluyor
 
Tüm düğün organizasyonlarında olduğu gibi düğün etkinliğiniz için de plan ve program yapmak oldukça önemlidir. İyi bir program ile mükemmel bir şekilde gerçekleştirilemeyecek bir etkinlik yoktur. Düğün hazırlık rehberiniz olacak bu yazımızın da yardımı ile kendinize bir düğün hazırlık rehberi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde düğününüz için yapılması gerekli olan bilgileri tüm maddeleri ile ince ince işlemiş olacaksınız.  Planlamalarınızı daha kolay ve pratik bir şekilde yapabileceksiniz.
 
  • Düğün organizasyonunun yapılacağı mekânı belirleme
 
İlk maddemiz ve en önemli maddeler arasında olan mekan belirleme tahmin edileceği üzere ilk sırada gelmektedir. Düğün bütçesi, aile fertleri ve eş adayınız ile belirlendikten sonra seçim yapabilmeniz artık daha kolay hale gelecektir. Sonraki süreçte davetli sayısı ile ilgili yapılan bir liste yaparsanız düğün salonlarından daha net ve bütçenize uygun olanını seçmek mümkün olur. Düğün için hazırlık defterinize ufak notlar alarak yola başlarsanız çıkacak olan engellere karşı önlem almanız daha kolay olacaktır.
 
  • Davetiye Seçiminiz nasıl olmalıdır?
 
Mekân belirlendi ve nikah tarihi için de gün aldınız. Sırada artık davetiye seçimi var. Sade bir davetiye ile bu maddeyi aradan çıkarabilirsiniz. Fazlasıyla süslü ve bütçenizi sarsacak bir davetiye yaptırmanıza gerek yoktur. Bu özel gününüzde sevdiklerinizi de yanınızda görmek amacıyla oluşturduğunuz davetiyeler, planlama yaparken önemli bir madde halindedir. Davetiye seçiminde yanınızda fikir danışabileceğiniz birileri ya da o yılın trendlerine göz gezdirerek en özel modeli seçme fırsatını unutmayınız.
 
İkinci sırada yer alan davetiye seçiminin yanına bir de düğün teması ekleyebiliriz. Bu seçeneği de ne kadar erken karalayabilirseniz sizler için ve zaman kullanımı açısından etkili olacaktır. Neredeyse düğün için yapılan tüm hazırlıkları, düğün teması üzerinden gidecektir. Bu sebeple oldukça önemli bir madde olarak yer alıyor.
 
  • Fotoğraf Seçimi
 
Düğün organizasyonlarının vazgeçilmesi olan fotoğraf ve video çekimleri çiftler için oldukça önem arz eder. Bu özel güne dair güzel ve kaliteli kayıtların, fotoğrafların olması çiftlerin arzusudur. Çünkü etkinlik sona erdiğinde arda kalan anılar düğün fotoğraflar ve videolarınız olacaktır.
 
Yetkin fotoğrafçı bulabilmeniz için ve bütçenize en uygun profesyonel fotoğrafçıyı bulabilmeniz açısından internet aramalarınızı ve piyasa değerlendirmelerini iyi bir şekilde göze almanız gerekir.
 
  
  • Balayı için yer seçimi
 
Erken bir sıraya konulduğu düşünülse de aslında önemli bir yere sahiptir. Özellikle de her iki tarafın da yurtdışı seyahati istekleri dahilinde balayı hazırlıklarına öncelik vermek kaçınılmaz olacaktır. Maddi yönünü düşünmek, balayı için erken rezervasyon yapılması bütçenize en uygun tatil seçeneğini sizlere sunacaktır.
 
Tatilinizin nerede, beklentilerinizin neler olduğuna dair konuşmalarınızın sonucunda doğru kararı ortaya koymalısınız. Bunun en kolay yöntemi bütçenizi sarsmayacak ve sizlerin keyfinizden ödün vermeden, düğün masraflarınızın bir kısmından kısarak da yapılabileceğini söylemek mümkündür.
 
  • Gelinlik ve damatlık takım seçimi
 
Bu süreç sizleri oldukça heyecanlandıracağını söylemek mümkün. Uzun süren hayallerinizin gerçekleşeceği o gün gelinlik seçimi akabinde provalara başlamak istiyor olabilirsiniz. İlk olarak vücut tipinize uygun bir gelinlik modeli seçmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. En favori olarak belirlediğiniz beş farklı model üzerinden seçimlerinizi eleyerek kafanızdaki en uygun modeli bu şekilde tam anlamıyla seçebilirsiniz.
 
Gelinlik kararının ardından ayakkabı ve takı seçimi söz konusu olmalıdır. Ardından elbette ki hayal ettiğiniz gelinliğe girmeniz için form tutmanız gerekiyorsa da spora ve sağlıklı bir diyet programına başlamanın işte tam zamanı. Düğünden yaklaşık 3 ay kadar önce başlayacağınız sıkı bir beslenme ve spor programıyla form tutabilir ve dilediğiniz gelinliğe girebilirsiniz.
 
Son olarak da damatlık seçimi sırada yer alıyor. Damat adayları da o gece rahat edecekleri bir takımla sahne almalıdır. Papyon ya da kravat seçimleri takıma uygun olacak şekilde, yaka çiçeği detaylarıyla birlikte süsleyerek ortaya şık bir kombin oluşturmak mümkündür.
 
  • Nikah şekeri ve hediyelikler
 
Bu aşamada özellikle önceden belirlediğiniz düğün temasını baz almasını öneriyoruz. Daha önceden seçtiğiniz davetiye gibi bu aşamada da temadan faydalanmanız daha etkili bir yöntem olacaktır. Son zamanlarda popüler olan ve temanıza uygun olan seçenekleri değerlendirerek sonuca daha hızlı varabilirsiniz.
 
  • Dans kursu
 
Bu seçenek çok opsiyoneldir. Çiftler görsel bir şölen sergilemek istiyorlarsa hızlandırılmış dans kursuna giderek koreografi hazırlayabilirler. Bu unutulmaz anların da profesyonel bir şekilde video kayıt altına alınması, düğün sonrasında keyifli dakikaların devam etmesine olanak sağlayacak ve güzel anılar biriktirmiş olacaksınız.
 
 
  • Takıların seçimi
 
Düğünden aylar öncesinde takılarınızı hazır etmek düğün arifesinde ağır bir yükten kurtulmak demektir. Ayrıca düğün sonrası için güzel bir yatırımdır. Sizi düğün masraflarınız sonrasında ve düğünden sonra takılan takılarla birlikte maddi yükünüzü rahatlatacak ve balayı için ayırdığınız bütçeyi belki de hiç harcamaya gerek duymayacaksınız.
 
  • Düğün pastası
 
Bu aşama davetlileri de mutlu etmesi gereken ve sizin de düğün konseptinize uygun bir şekilde seçilmesi gereken evredir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri pastanın kalitesi ve taze olmasıdır. Dış görünüşüyle birlikte içinin sadece krem şantiden oluşması, sizi ve davetlileri tatmin etmeyecektir bu sebeple içi de önemlidir.
 
Görüşme için anlaştığınız firmalara artık estetik açıdan istediklerinizi sunabilirsiniz. Başlangıçta baz almanız gereken düğün temanız üzerinden uygun ya da farklı görünümdeki pasta seçimleri yapabilirsiniz. Unutmayın, burada da konuk sayınız oldukça önemlidir. Ekstra misafirleriniz için pasta sayısını 10-20 adet fazla söylemeyi ihmal etmeyin.
 
  • Gelin saç ve makyajı
 
Düğün gecesi tüm gözlerin güzelliğinizden dolayı üzerinde olmasını siz de istemez misiniz? Bunun için ise kendinizi profesyonel ellere teslim etmeniz gerekmektedir. Güvenilir ve sonrasında pişman olmayacağınız bir profesyonel yardımı alarak zaman kaybı yaşamamış olursunuz.
 
Genellikle gelin adaylarının o günü mükemmel olarak adlandırması için arzuladığı unsurlardan birisidir. Hazırlık listesinde ısrarla yer vermeniz gereken bir makyaj artisti ve gelin saçını profesyonel bir şekilde hazırlayabilecek kuaförle önceden anlaşmanız da listede yer almalıdır.
 
  • Gelin arabası seçimi
 
Son aşama olarak gelin arabası geliyor. Şayet bir arabanız varsa bunu süslemeyi, eşiniz ile yapmak sizler için daha keyifli olacaktır. Ancak böyle bir şansınız yok ise gelin arabası tedariği sağlayan firmaları arayarak fiyatlandırma tablosuna erişebilir ve pazarlığa oturabilirsiniz.
 
Araba modelleri arasından seçeceğiniz arabanın yine konseptinize uygun olarak seçilmesi uyum ve ahengi bozmayacak ve görselliğini olumlu etkileyecektir. Düğünde bulunan tüm ögelerin kendi içlerinde ve birbirleriyle olan uyumu söz konusu olduğunda kusursuzluk daha da artmış olacaktır.
 
 
Artık düğün hazırlıklarımızın tamamı bitti. Şimdi sırada birkaç saat sürecek düğün için son dakika hazırlıkları ve heyecan bulunmakta. Bekarlığa veda partisi yaparak da üzerinizdeki heyecanı yatıştırabilir arkadaşlarınızla ve eşiniz olacak adayla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.