Düğün öncesi ve sonrasındaki aşamalar

Düğün öncesi ve sonrasındaki aşamalar

Düğün salonu hazırlıkları
 
Düğün öncesi ve sonrasındaki aşamalar
 
Düğün öncesindeki hazırlık aşamaları ve düğün kapanışında yapılacakları başlıklandırmak istersek şu şekilde özetleyebiliriz:
 

  1. Çalışanlar ile düğün yöneticisinin toplantı yapması
  2. Düğün kapasitesine uygun masa ve sandalye tedariğinin sağlanması
  3. Peçete düzeni
  4. Her yerin muntazam bir şekilde temizlenmesi. Bu temizlikte yer, masa, sandalye, sahne, gelin odası ve tuvaletler yer almaktadır.
  5. Kişi sayısına göre bardak ve tabak düzeni oluşturulması
  6. Konfeti, süs, volkan vb. gibi ekipmanların hazırlığının kontrolü
  7. Çiftin sahneye çıkışı
  8. Düğün sonrası kapanış
 
  • Toplantı içeriğinde neler var?
 
Düğün başlamadan yaklaşık dört saat öncesinden çalışan kadrosu ve yönetici ekip salonda toplanarak çalışmalara başlar. Ardından ekibin işi bittikten sonra ise toplantıyla birlikte iş bölümü yapılır. Daha sonra düğün saatinin gelmesi beklenir. Misafirler yavaş yavaş salonu doldurduktan sonra ara ara salonda gezinti yapılarak misafirlerin herhangi bir eksikliği olup olmadığı kontrol edilir. Gelin odası, çocuk oyun odası, mutfak ve sahne tarafı tekrar gözden geçirilir.
Toplantı çalışan garsonlar ve yönetici arasında yapılmaktadır. Salon sahibi de toplantılara katılıp direktiflerle garsonları yönlendirebilir. Bir de joker eleman bulunmaktadır. Yöneticinin yerini tutar, o olmadığı taktirde kritik yerlerde müdahale etmesi gerekmektedir. Toplantı, masaların düzeni, garsonların konumlarının içeriği konuşulmaktadır. Bardak ve tabakları masalara tüm garsonlar düğün anında taşımak için görevlendirilir. O esnada misafirlerin istekleri kontrol edilerek masalara dağıtım tamamlanır. Volkanların kimler tarafından yakılacağı belirlenir.
 
  • Masa ve sandalye düzeni
 
Masaların konumları salon kapasitesine göre idealse oynatılmaz. Aksi durumda ise masa ve sandalye eksikse eğer masa ve sandalye konumları sıklaştırılarak ekstra eklenmektedir. Bu durumda salon kapasitesi artırılmış olur. Gelen misafirlerin ayakta kalmaması amacıyla kapasite doğru orantılı bir şekilde artırılır. Gerekli düzen oluşturulduğunda geriye kalan ise peçete düzenidir.
 
  • Masalarda bulunan peçetelerin düzeni
 
Her bir tabağın yanına konulan çatal ve bıçakların, yanlarında peçete bulunması gerekir. Resmi olmayan yemeklerde genellikle çatalların soluna, resmi bir yemek söz konusu ise servis tabağının içine konur. Ancak düğünlerde dekoratif bir şekilde peçete konumlandırılması gerekir. Bu sebeple çeşitli peçete katlama stilleri uygulanır. Düğün salonlarında genellikle Fransız stili peçete katlama modeli uygulanmaktadır. Peçete katlama teknikleri arasında en popüler modellerden biri olan Fransız stilinde çatal, kaşık ve bıçakların ayrı birer gözlere sahip olan peçeteye koyularak farklı bir görünüm ve tasarım elde edilir.
 
İlk olarak peçete düz bir zemine serilir. Peçete ortadan ikiye katlanır. En alt kat olduğu gibi bırakılarak diğer kalan üç katı köşe yapılacak şekilde kıvrılır. Katlanılan üç katı katlar yukarı bakacak şekilde yukarı doğru çekilir. Burada opsiyonel olarak çizgilerin belirginliğini oluşturmak amacıyla ütü kullanılmaktadır. Daha sonra peçeteyi, açık olan uç kısmından katlayıp ters çevirmek gerekir. Kalan diğer ucu da aynı şekilde katlayarak ters çevrilir. Son aşamada ise çatal, kaşık ve bıçakları her kata koyarak peçete hazır olmuş olur.
 
Bu şekilde uzun bir anlatıma sahip olan Fransız stili peçete katlama modeli, yapımı da bu denli uzun sürmüyor merak etmeyin. Hızlı ve pratik bir şekilde bir zaman sonra eliniz bu yetiye kavuşuyor ve hızlanıyorsunuz.
 
  • Temizlik
 
Çocuk odası, mutfak, balkon, salon ve sahne, gelin odası, tuvaletler, masa ve sandalyeler ve son olarak perdelerin temizliği kontrol edilir. Çocuk odasındaki oturma düzeni, oyuncaklar ve şayet masa varsa süpürülüp silinmesi gerekmektedir. Zemin temizliği burada en kritik bölümlerden biridir. Zira önceki düğünden kalan hiçbir artığın düğün saatinde görünmesini istemeyiz. Balkonda daha önceki düğünden kalan çöp, izmarit, bulaşık ve pasta gibi artıkların da olabileceği göz önünde bulundurularak kontrolünün sağlanması gerekir. Bistro masalar ile donatılan balkonda masaların da tozları alınır ve balkon su yardımıyla yıkanır. Denizliklerin de burada temizliği önem arz eder. Her şey tamamsa son olarak balkonda bulunan bistro masaların üzerine bir önceki günün akşamı yıkanmış masa örtüleri serilerek balkon temizliği tamamlanır.
Mutfak en steril olunması gereken yerlerden biridir. Tabak ve bardakların, çatal, kaşık ve bıçakların olmazsa olmaz istediği şey: temiz ve yıkanmış olmasıdır. Misafir masasına hiçbir ekipmanın artık, lekeli gitmemesi gerekmektedir. Mutfakta bardak düzeni yapılan tepsiler kontrol edilerek bardak sayısı teyit edilir. Ardından kontrol aşaması tabaktadır. Tabak ve bardaklar kapasiteye göre düzenlendiği taktirde işlem tamamlanır.
 
  • Bardak ve tabak düzeni oluşturulması
 
Misafirlerin oturma düzeni, salon kapasitesine göre artırılabilmektedir. Düğün sahibinin memnuniyeti, restorandaki bir müşterinin memnuniyetine kıyasla aynı olmalıdır. Gecenin sonunda düğüne veda eden misafirlerin memnuniyetinin üst düzey olarak ayrılması salon sahibi ve yöneticinin önem verdiği hususlardır. Bu sebeple garsonlara oldukça fazla iş düşmektedir.
 
  • Görsel Şölen
 
Düğünde olmazsa olmazlardan biri de görsel şölen oluşturmaktır. Bunlar da volkan, konfeti ve süslerden oluşur. Bu ekipmanların varlığıyla birlikte düğündeki görsellik üst düzey olacak ve profesyonel çekim yapan arkadaşların çektiği fotoğraf ve videoların kaliteleri de artacaktır. Gelin ve damat çifti dans esnasında çevrelerine salonda bulunan çiçeklerden koreografi yapılarak fotoğraf çekimi yapılır. Ardından çekim sonrasında çiçekler tekrar eski yerlerine götürülerek düzen aynı şeklini alır.
 
Görsel şölen denilince akla ilk sahne, ışıklar, konfetiler, volkan gibi unsurlar gelse de garsonların giyim düzeni de önemlidir. Düğünlerin olmazsa olmazı beyaz gömlek ve kumaş pantolon, garson yeleği, papyon ya da kravat gibi kıyafetlerin düzgün ve ütülenmiş olarak giyime hazır olması, misafirlerin karşılarına o şekilde çıkmaları çok büyük bir artı puan kazandırmaktadır.
 
 
  • Çiftin sahneye çıkmadan hazırlık aşaması
 
Düğün öncesinde gelin odasında bulunacak gelin ve damat için su, bardak, gelin çiçeği vb. gibi bazı özel ve ihtiyaç gereği etmenlerin varlığı kontrol edilir. Ardından sahne, kamera ve fotoğraf çekimi için salon büyüklüğüne göre değişmekle birlikte karşılıklı olarak ortalama 6 adet büyük çiçekle donatılır. Yakılacak volkanlar, garsonların ellerinde bulunur. Sahne sadece artık çiftler için vardır. Karşılarında olması gereken kameraman ve fotoğrafçı eşliğinde yürüme başlar ve şarkı başlar. Sahneye geldiklerinde volkanlar ateşlenmiş, görsel şölen başlamış olur.
 
  • Düğün sonrası ne olur?
 
Düğün sonrası misafirler salondan ayrılırken nezaketen tüm garsonlar ve yöneticiler tarafından uğurlanarak gönderilir. Ardından tekrar bir toplantı yapılarak eksikler, hatalar, olumlu/olumsuz koşullar gözden geçirilerek düğünün analizi yapılır.
 
Eğer akşam düğünü ise, salonda olacak diğer düğün için salon hazır bir konuma getirilir. Yer temizliği, masa ve sandalye düzeni ve temizliği, balkon vs. gibi unsurlar tekrar göz önünde bulundurularak düğün öncesi yapılan hazırlıkların şimdi ise tam tersi bir durum söz konusudur. Ancak düğünden sonra tekrar bir düğün organizasyonu bulunuyorsa şayet yapılması gerekenler hızlı bir biçimde yapılır. Kimi zaman aynı gün aynı salonda sabah, öğlen ve akşam düğün bulunabiliyor. Bu haftalık programlar dahilinde, garsonların hangi salonda yer alacaklarının, hangi salon eksikse oraya destek olarak gidilmesi gerektiğinin çizelgesi oluşturulur.