Düğün günü için ne yapmalıyım?

Düğün günü için ne yapmalıyım?

Düğün günü için ne yapmalıyım?
 
Düğün gününü planlayabilmeni kolaylaştırmak amacıyla sana bir rehber oluşturduk. Düğün sabahı için neler yapman gerekiyor? Organizasyonda akış nasıl ilerlemeli? Sizler için önemli olan günde dikkat edilmesi gereken her ayrıntıya yer verdik.
 
Aylardır bugüne hazırlandığını biliyoruz ama sen de şunu unutma: Düğün senin için bir sınav gibi olmamalı. Çünkü düğün sizlerin en mutlu olacağınız gün, stresten ve sorundan uzak olmanız gereken bir gün olmalıdır. Bu sebeple de planlı, programlı hareket edebilmene olanak verecek ve yapman gerekenleri hatırlamana yardımcı olacak bir listeyi sizler için hazırladık.
Bu özel günü planlamak hem zamandan tasarruf sağlayacak hem de işlerini daha kolay bir şekilde ilerletebileceksin. Düğünden önceki gün, ertesi gün için “kriz çantası” olarak adlandırdığın bir çanta hazırlayarak işe koyulabilirsin. Yakın bir arkadaşın ya da güvendiğin bir akrabanın yanında nedime olarak bulunması sana güven verecektir. Bu sebeple böyle birini bulman seni stresten ve sorunlardan uzak tutmaya yetecektir.

İşte düğün günü neler yapılacak?

Düğün Sabahı
Güne erken başlayarak daha zinde ve her şeyin yolunda gitmesini sağlayabilirsin. Bugün, senin için oldukça yorucu olacak bu sebeple uykunu alman en önemli faktörlerden birisidir. Erken yattığın gecenin sabahında erken saatlerde uyanıp güne bir adım önde başlamış olursun. Sonrasında ise sabahında yapman gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güzel ve verimli alınmış bir uykunun ardından, zinde kalmanı devam ettirebilecek kahvaltıyla güne başlamak.
  • Yoğun olmayan bir kahvaltı menüsünün ardından cildini güne hazırlayarak devam et. Önceden kullandığın ürünleri kullanmaya devam edip yeni ürünlerle cildini bunalıma sokmamaya gayret etmen senin için daha iyi olur.
  • Cildine bakım yapmadan önce elbette ki ılık duş almak gözeneklerin açısından daha sağlıklı bir cilt bakımı sağlayacaktır.
  • Sırada kuaför için hazırlık aşaması var. Kuaföre gitmeden evvel yanına alacağın çanta sayesinde düğüne daha hazır bir gelin olabilirsin. İşte çantanda bulunması gerekenler şunlar:
 
 
● Gelinlik, bunların önemli olanı ve en başında gelir.
● Gelin ayakkabısı
● Eğer kullanmak istiyorsan gelin tacın ve diğer saç aksesuarların
● Gelinlikle birlikte kullanacağın diğer aksesuar ve takıların

Kuaföre gitmeden rahat bir kıyafet tercihi yapabilirsin. Sonuçta nikah orada kıyılmayacak. Unutma gün sonuna kadar stres ve sorunların senden yana olmasını istemezsin. Saç ve makyajın ardından seni zorlayacak ve sıkacak kıyafetler tercih etmekten kaçınmalısın. Bol tişört veya bir gömlek tercih edebilir, rahatça çıkarabileceğin kıyafetler olmasına özen gösterebilirsin. Makyajı ise sona saklıyorsan yani gelinliğini giydikten sonra yaptırmayı düşünüyorsan koruyucu önlük yardımıyla kazasız bir şekilde makyajını tamamlayabilirsin.

Bu süreç zarfı boyunca bazı dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır:
  • Makyözünden, malzemelerin suya dayanıklı olduğuna dair istekte bulunmalısın. Çünkü makyajının akmayacağına dair garanti almak, düğün esnasında seni rahatlatacaktır.
  • Düğün öncesi fotoğraf çekimi sırasında yanında bulunduracağın ekstra yedek ayakkabı ve makyaj aksesuarlarını bulundurmak sana avantaj sağlayacaktır. Fotoğraf çekiminin yapılacağı yerin fiziki özelliklerine uygun spor, babet vs. gibi bir ayakkabı tercih et ve önlemini al.
  • Gelin arabası süslemesi, senin aklında olması gereken bir seçenek değildir. Çünkü bu tarz durumları genellikle damadın yapması gerekir. Sen kuaförde iken eksik kalanları tamamlar ve son olarak seni almaya gelir.
  • Fazlasıyla enerjinin tükeneceğinden kaynaklı yanında kuruyemiş, vişne suyu gibi kan yapıcı ve kan şekerini dengeleyecek küçük atıştırmalıkların olması seni düşürmeyecektir. Fırsatını buldukça atıştır, merak etme gelinliğe sığmaya devam edeceksin.
  • Güne devam ederken heyecan ve stresini azaltmaya yönelik papatya ve rezene gibi bitki çaylarının etkili olacağını unutma. Yanında bulundur ki seni rahatlatacak nedime ve eşin dışında bir destekçi daha bulunsun. Aşırıya kaçmadan düğün saatine kadar 1-2 bardak içmen senin için faydalı olacaktır.
 
Düğün organizasyonundaki püf noktalar
Yukarıda anlattıklarımızın bir de kabaca özetleyerek üzerinden geçip detaylı bir şekilde püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedik. Bu yolda sizlerin önünüze çıkabilecek engellere karşı motivenizi düşürmeden ilerleyebilmeniz açısından tavsiyelerde bulunduk. Artık eşinle evlenmeye çok az bir zaman kaldı.

Ev tutulacak, içine mobilya, beyaz eşya gibi evin temelini oluşturan unsurları da dahil edince vaktinin çoğunu düşünmekle geçiriyorsun. Bundan kaynaklı yaşadığın stres ve üzüntü seni gün geçtikçe daha çok gerebilir fakat daha net kararlar vermene mani olacaktır. Bu sebeple bu süreçi ikinizin de daha stressiz bir ortam oluşturarak atlatmanızı sağlayacak bazı metodlar sunacağım. Organizasyonda uygulanması gereken püf noktalar ise şunlardır:

Olumlama yapmayı unutma!
Unutmamak gerekir ki düğünden sonraki beklentiniz hayatınızı ortak ettiğiniz o günden itibaren mutlu ve huzurlu zamanlar geçirebilmek. Bu plan ve programlar dahilinde sizlerin bu süreci kötümser bir şekilde ele alması sizlere, o güne gelene dek stres yumağı halinde gezmenize sebep olacak. Neden zehir olsun ki? Kendine sürekli olumlamalar yapıp evrene optimist mesajlarla kendinize güvendiğinizi göstermelisiniz.

Bu planlama sürecinde sürekli gezecek, keyifli dakikalar yaşayacaksınız. Güzel mekanlar, yemek ve pastalar tadacak ve onları not alacaksınız. Aylar sonra hatta yıllar sonra bile hatırlayıp güleceğiniz anılar biriktirmiş olacaksınız. O sebeple eğlenmenize bakıp keyiflerin kaçmasına izin vermeyin.

Erken bir planlama yapın
İkinci adım olarak, planlamaya mümkün olduğunca erken başlamanızı öneriyoruz. Teklifin ardından plan ve program dahilinde sürece başlayabilirsin.

Evlilik dergileri, düğün fuarları gibi etkinliklerde yer alıp neler yapılması gerektiği konusunda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsin. Seni kötü etkileyecek çevrelerden uzak durarak daha önce evlenmiş ve mutlu arkadaşlarından tavsiyeler dinleyerek o güne daha iyi odaklanabilirsin.

Hazırlıklara bir an önce başlamak; daha hızlı bir şekilde organize olabilmenizi, farklı natifleri de görebilmenizi, daha seçici ve doğru kararlara iter. Sürekli bahsettiğim gibi bir de sizi stresten ve yoğunluktan uzak tutar.

Bütçenizi belirleyin
Nişanlınla bütçe planlaması yapmalısınız. Düğün için toplamda harcanacak olan masrafların tümünü yazarak başlayabilirsiniz. Hesapladığınız tutar içerisinde sizlerin ve yakın çevrenizin de ortak desteği ile bu süreçten daha kolay sıyrılabileceğinizi unutmayın. Daha önceden birikiminizin olması ekstra güven verecektir. Bu şekilde olsa elbette daha mantıklı ve doğru bir süreç olur.
Sonrasında küçük bir not defteri alıp, harcamalarınızı buraya not düşebilirsiniz. Bütçe dağılımını kağıt üzerinden yaparak daha rahat bir şekilde kontrol sağlamanız mümkündür.

Yanında destek olsun
Çift olarak güvendiğiniz insanlarla bu süreçte beraber olun. Birçok farklı işi onlardan öğrenmeniz sizler için keyifli ve güzel bir deneyim olacak ve zaman kazanacaksınız. Bu stresli işi, tecrübeli insanların yanınızda olmasıyla üzerinizden atmış olacaksınız.
Daha az stres ve sorun olması gereken bir süreçte olduğunuzdan kaynaklı sizleri rahat hissettirecek, güven veren, zorlamayan insanların yanınızda olması oldukça önemlidir. Sadece bu noktada ikinizin kararı dışında bir karar ağızlardan çıkmamalı çünkü o güzel gün sizlere ait.

Firmaları analiz et
Tedarikçileri doğru araştırmalısın. Fiyat-performans karşılaştırmasını analiz edip o şekilde alışveriş yapmanız bütçenize göre hareket etmenizi kolaylaştıracaktır. Daha önceden çevrenizce tanınan organizasyon şirketleri, fotoğrafçı veya kameraman varsa bu seçenekler daha sağlıklı sonuçlar verebilir.

Son olarak
Gelelim son adıma, artık yolun bittiği ya da başladığı yerdeyiz. Bu süreci yaşarken önemli olan sizlerin mental ve fiziksel sağlıklarıdır. Beraberinde birlikte spora gidebilir, hafta sonları çeşitli konser, tiyatro, tatil köyünde kahvaltı gibi etkinliklerle sürecinizi daha huzurlu ve çekilebilir hale getirmek sizlerin elinde.